Teuvo Kemppaiselle MM-hopeaa

21.8.2015

Vuoden massiivisimmat yleisurheilukilpailut järjestettiin Ranskan Lyonissa, jossa yli 35-vuotiaat veteraaniurheilijat kamppailivat maailmanmestaruuksista 21. kerran. Kisahistoria alkoi vuonna 1975 Kanadan Torontosta. Tämän jälkeen veteraanien yleisurheilun MM-kilpailuja on järjestetty kahden vuoden välein ja niitä on isännöity kaikissa maanosissa.

Lyonin MM-kilpailut kokosivat peräti 8059 osanottajaa 98 eri maasta. Suuren osanottajamäärän vuoksi kilpailuja järjestettiin neljällä stadionilla.

Suomella oli Ranskan, Saksan, Iso-Britannian, Espanjan, Italian, Yhdysvaltojen, Australian ja Intian jälkeen yhdeksänneksi suurin joukkue, johon kuului 167 urheilijaa: 117 miestä ja 50 naista.

Intia, joka on väestömäärältään maailman toiseksi suurin kansakunta, teki runsaslukuisena näyttävän esiintymisen Lyonin MM-kisojen avajaismarssista alkaen. Vuoden 2013 Porto Alegren MM-kilpailut ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että veteraaniyleisurheilu on saanut hyvän suosion Etelä-Amerikan maissa. Sieltä moni maa osallistui tämänvuotisiin kisoihin suurella joukkueella.

Tämän vuoden MM-kilpailuissa oli poikkeuksellisen korkea ja laaja tulostaso. Veteraaniyleisurheilussa tähän vaikuttaa merkittävästi se, että kaikille maailman parhaille urheilijoille tarjotaan mahdollisuus osallistua MM-kilpailuihin ilman tulosrajoja ja maakiintiöitä, jotka ovat käytössä naisten ja miesten MM-kilpailuissa.

Kovasta vastustuksesta huolimatta Suomi säilytti asemansa maailman kahdeksan parhaan veteraaniyleisurheilumaan joukossa. Suomi oli ylivoimaisesti Pohjoismaiden paras maa. Kukistimme samaan tapaan myös Baltian maat ja Venäjän, joka oli edellä mainituista maista pahin uhkaajamme.

Kainuusta Lyonin MM-kilpailuihin osallistui kolme Kajaanin Kipinän urheilijaa. Parhaiten menestyi edellisten Porto Alegren MM-kilpailujen mestari Teuvo Kemppainen, joka sai M60-sarjan keihäänheitossa hopeaa tuloksella 51,51. Hän näytti erinomaisia kilpailijaominaisuuksiaan, kun teki parhaan tuloksensa viimeisellä heitollaan ja nousi kolmannelta sijalta toiseksi.

M50-sarjan keihäänheitossa Ville Lehtinen sijoittui MM-kilpailujen ensikertalaisena hienosti kahdeksanneksi tuloksella 52,28.

Edellisten kahden vuoden takaisten MM-kilpailujen voittaja Kunto Viiru oli M70-sarjan korkeushypyssä 12. tuloksella 126. Hän osallistui veteraanien yleisurheilun MM-kilpailuihin jo kymmenennen kerran.

Lyon, Ranska. Veteraanien yleisurheilun MM-kilpailut 4.-16.8.

M50 keihäänheiton (700 g) karsinta (7.8.): Ville Lehtinen Suomi 51,36 q, kahden karsintaryhmän yhteistuloksissa 9:s, 12 parasta loppukilpailuun.

M50 keihäs (9.8.): ... 2) Timo Tikka Suomi 58,61, ... 8) Ville Lehtinen Suomi 52,28.

M60 keihäänheiton (600 g) karsinta (11.8.): Teuvo Kemppainen Suomi 45,92 q, kahden karsintaryhmän yhteistuloksissa 4:s, 12 parasta loppukilpailuun.

M60 keihäs (12.8.): ... 2) Teuvo Kemppainen Suomi 51,51, ... 5) Hannu Kortesluoma Suomi 44,33.

M70 korkeus (14.8.): ... 7) Veikko Mäkelä Suomi 134, ... 10) Kyösti Poutiainen Suomi 134, ... 12) Kunto Viiru Suomi 126, 12) Björn Backman Suomi 126.