Kohti Suomen veteraaniurheilun juhlavuotta ja Tampereen MM-kilpailuja

19.10.2020

Suomen veteraaniyleisurheilun kilpailukausi huipentui hienosti syyskuussa Jyväskylässä järjestettyihin tasokkaisiin SM-kilpailuihin, joihin osallistui lähes tuhat urheilijaa, jotka kilpailivat 30-vuotiaiden sarjasta aina 95-vuotiaisiin saakka. Eli naiset ja miehet voivat harrastaa veteraaniurheilua jopa kaksi kolmasosaa elinajastaan. Kisat oli tarkoitus järjestää alkuperäisen suunnitelman mukaan jo viikko ennen juhannusta, mutta ne siirrettiin myöhempään ajankohtaan alkuvuodesta Suomeen tulleen koronavirustaudin vuoksi.

 

Kainuusta SM-kilpailuihin osallistui kuusi urheilijaa. Kajaanin Kipinän edustajista parhaiten menestyi Ville Lehtinen, joka sai hopeaa M55-sarjan keihäänheitossa tuloksella 53,49, Kunto Viiru sijoittui M75-sarjan korkeushypyssä neljänneksi tuloksella 118 (42:s SM-kisa), Tero Koikkalainen sijoittui M40-sarjan 100 metrin ensimmäisessä alkuerässä kuudenneksi ajalla 12,69 (erien 11:s) ja Hannu Kemppaisen M65-sarjan 5000 metrin kävely päättyi hylkäykseen. Kajaanin Urheilijoiden Kyösti Säkkinen sai pronssimitalin M65-sarjan 100 metrin aitajuoksusta ajalla 22,19 ja moukarinheitosta tuloksella 31,26. Suomussalmen Rastin Jari Kinnunen oli M45-sarjan 1500 metrillä neljäs ja 800 metrillä seitsemäs ajoilla 5.00,43 ja 2.27,23.

 

Kotimaan kilpailutoiminta onnistuttiin toteuttamaan kohtalaisen hyvin, mutta kolmen kansainvälisen mestaruuskilpailun kohtalo oli karu. Maaliskuun alussa peruutettiin EM-hallikilpailut, jotka oli tarkoitus järjestää saman kuukauden puolivälin jälkeen Portugalin Bragassa. Myöhemmin saman kohtalon kokivat Lohjan heinäkuun alun PM-kilpailut ja kuukauden lopun MM-kilpailut Torontossa, josta kisahistoria alkoi vuonna 1975.

 

Bragan EM-hallikilpailut siirrettiin ensin vuoden 2021 tammikuulle, mutta 1. lokakuuta tiedotettiin, että ne on peruutettu ja kisat tulevat uudestaan hakuun vuodelle 2023. Seuraavat Pohjoismaiden ulkoratojen mestaruuskilpailut järjestetään Suomessa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

 

Suomen Veteraaniurheiluliitto (SVU) perustettiin vuonna 1971, joten vuosi 2021 on liiton 50-vuotisjuhlavuosi, joka tarjoaa koko veteraaniurheiluperheellemme poikkeuksellisen kovia urheilullisia haasteita ja intomielistä järjestötyötä aidon urheilun parissa. Juhlatoimikunta on työskennellyt vuoden alusta alkaen ja vuoden 2021 toiminnan suunnittelu on edennyt olosuhteisiin nähden hyvin.

 

Jos koronatilanne sallii ensi kesänä yleisurheilukisojen järjestämisen Suomessa, niin Tampereelle myönnetyt vuoden 2021 EM-kilpailut muuttuvat MM-kilpailuiksi, kun Toronto on luopunut kisaisännyydestä. Tammikuun 15. päivä tehdään päätös siitä, voidaanko kisat järjestää heinäkuussa Tampereella. Hieman aikaisemmin (10.1.) vahvistetaan se, järjestetäänkö PM-hallikilpailut Reykjavikissa 12. - 14. maaliskuuta.

 

Tampereen MM-kilpailujen toteutuessa suomalaisurheilijat pääsevät kilpailemaan pitkän tauon jälkeen kotikentällä korkeimmalla kansainvälisellä tasolla. Suomessa on järjestetty 2000-luvulla ensimmäisen reilun vuosikymmenen aikana poikkeuksellisen monet kansainväliset mestaruuskilpailut: EM-kilpailut Jyväskylässä (2000), PM-kilpailut Lahdessa (2003), EM-hallikilpailut Helsingissä (2007), MM-kilpailut Lahdessa (2009), PM-hallikilpailut Jyväskylässä (2010), PM-kilpailut Lappeenrannassa (2011) ja MM-hallikilpailut Jyväskylässä (2012).

 

Upea kisaputki käynnisti myös veteraaniyleisurheilun liittojohtoisen valmennustoiminnan, joka tuotti Suomen kautta aikojen parhaan veteraaniyleisurheilumenestyksen.

 

Lahdessa (2009) ja Jyväskylässä (2012) veteraaniyleisurheilijamme tekivät ainutlaatuista maamme urheiluhistoriaa, kun Suomi saavutti ensimmäisen kerran MM-tasolla mitalitilaston kärkipaikan ulkoradoilla ja hallissa!

 

Oli tosi upeaa olla johtamassa joukkueemme näihin saavutuksiin. Rohkeimmatkin unelmat toteutuivat intomielisten urheilijoiden, tavoitteellisen valmennuksen ja sitoutuneen järjestötyön avulla!

 

Suomen veteraaniyleisurheilijat ovat saavuttaneet suorastaan mahdottoman kovan tavoitteen, kun vielä 2000-luvulla Suomi on kyennyt nousemaan kärkeen maailmanlaajuisesti harrastetussa suuressa urheilumuodossa. Ja maamme yli 35-vuotiaat yleisurheilijat ovat säilyttäneet asemansa maailman parhaiden maiden joukossa jo vuosikymmenien ajan, näihin päiviin asti. Tämä on vaatinut valtavasti aitoa urheiluhenkeä ja vapaaehtoista talkootyötä.

 

Olemme onnistuneet, vaikka taloudelliset resurssit ovat olleet niukat ja urheilijat ovat maksaneet urheilu- ja kilpailukulunsa itse!

 

Nyt urheilijoilla on edessään jälleen uusi haaste. Se innostaa aloittamaan tavoitteellisen valmentautumisen ja osallistumaan ensi vuoden Tampereen MM-kisoihin. Siellä maamme veteraaniyleisurheilijoilla on suuri yhteinen tavoite olla kolmannen kerran mitalitilaston kärjessä MM-tasolla.

 

Vetoan, että kaikki veteraaniyleisurheilijat ja liittomme piirissä toimivat vastuunkantajat ottavat jälleen kovan haasteen vastaan!

 

Tampereella on ensi vuonna suuri mahdollisuus julistaa näyttävästi aidon urheilun ilosanomaa ja nostaa tietoisuuteen koko elämänkulun ajan jatkuvan urheiluharrastuksen hyödyt ihmisten terveydelle, toimintakyvylle, elämänlaadulle ja hyvinvoinnille.

 

Urheilun avulla ehkäistään ennalta monia terveys- ja hyvinvointiongelmia, joita liikkumattomuudesta ja huonoista elintavoista yhteiskunnallemme aiheutuu.

 

Aktiiviselle ja yleishyödylliselle liikunta- ja urheiluharrastukselle on syytä osoittaa yhä enemmän ja laajempaa arvostusta, koska sen avulla tuotetaan merkittävästi taloudellisia säästöjä kunnille ja koko yhteiskunnallemme.

 

Liikunta-aktiivit pitävät omatoimisesti ja pitkäjänteisesti kunnostaan sekä terveydestään hyvää huolta. Samalla he toimivat myös kaikkien kansalaistemme yhteiseksi hyväksi, kun edistävät toimintansa, harrastuksensa ja elämäntapansa avulla hyviä yhteiskunnallisia tavoitteita sekä ovat lisäksi kykeneviä huolehtimaan läheistensä elämänlaadusta ja kaikinpuolisesta hyvinvoinnista!

 

Kunto Viiru

SVU:n kunniapuheenjohtaja, liikuntaneuvos

Kajaani