Kunto Viirulla putkeen 40 korkeushypyn veteraanien Suomen mestaruuskilpailua

30.8.2018

Helsingin Eläintarhan perinteikkäällä yleisurheilukentällä alkoi perjantaina kolmipäiväiset veteraanien yleisurheilun SM-kilpailut. Eri sarjojen naisten ja miesten korkeushyppykilpailut järjestettiin ensimmäisenä kilpailupäivänä, jolloin todellista urheilujuhlaa suosi aurinkoinen ja lämmin sää. Oli nautinnollista kilpailla upeissa puitteissa hyvien urheilukavereitteni kanssa.

Tämän vuoden SM-kilpailut olivat henkilökohtaisesti pitkän urheilu-urani juhlakisat, kun sain osallistua 40. kerran peräkkäin korkeushypyn SM-kilpailuihin vuodesta 1979 alkaen. Kisaputki on jatkunut 35-vuotiaiden sarjasta aina 75-vuotiaisiin saakka.

Olen tosi kiitollinen siitä, että olen terve ja hyvässä kunnossa sekä pystyn osallistumaan edelleen poikamaisen innostuneena korkeushyppykilpailuihin. Annan suuren arvon sille, että olen elänyt liikunnallista ja urheilullista elämää varhaislapsuudestani aina myöhempään aikuisikään saakka.

Muun muassa 64 vuotta jatkunut korkeushyppyurani on antanut terveyttä, toimintakykyä, kuntoa, vireyttä, elämänlaatua ja runsaasti arvokkaita urheiluelämyksiä sekä elämää rikastuttavaa sosiaalista vuorovaikutusta urheilukavereitteni kanssa kotimaassa että kansainvälisillä kilpakentillä, joilla yhteinen intohimomme on ollut yleisurheilu ja vuosikymmenien ajan kestänyt rakkaus korkeushyppyä kohtaan.

Helteinen kesä on sujunut minulta hieman nihkeästi, enkä ole saanut kaivettua esiin parasta hyppyvirettä. Tämän vuoksi juhlakisani kruunasi se, että perjantain M75-sarjan korkeuskilpailussa ja kotimaisessa huipentumassani olin kauden parhaassa kunnossa. On hienoa venyä ja tehdä hyviä kilpailusuorituksia.

Voitin yllättäen Suomen mestaruuden kauden kärkituloksellani 126, tasaisessa ja kireässä kilpailussa. Mestaruus tuli kuitenkin jaettuna, kun päädyin tasatilanteeseen Helsingin Kisa-Veikkojen Kyösti Poutiaisen kanssa. Kolmanneksi sijoittui tiukan vastuksen antanut IF Raseborgin Björn Backman tuloksella 123.

Mitalikolmikolla on ollut vuosikymmenien aikana monia keskinäisiä hienoja kilpailuja korkeushypyn parissa. Kaikki ovat menestyneet myös kansainvälisillä kilpakentillä. M70-sarjassa kolmikon yhteinen huippuvuosi oli 2013, jolloin Kyösti Poutiainen voitti San Sebastianissa EM-hallikultaa tuloksella 135, minä voitin maailmanmestaruuden lokakuussa Brasilian Porto Alegressa tuloksella 136 ja Björn Backman oli MM-pronssimitalisti tuloksella 130. Tätäkin on mukava muistella viiden vuoden jälkeen.

Kolmikon seuraava suuri koitos on syyskuun alkupuoliskolla järjestettävissä Malagan MM-kilpailuissa, joissa edustamme Suomea sarjamme korkeushypyssä. Suomen tasokkaaseen edustusjoukkueeseen kuuluu peräti 200 urheilijaa. Joukkue tavoittelee sijoittumista mitalitilastossa jopa kuuden parhaan maan joukkoon.

Kun vuoden 1966 Tampereen Kalevan kisoihin ja veteraanien SM-hallikilpailuihin osallistumiset (39 kertaa peräkkäin vuosina 1980 - 2018) lasketaan mukaan, niin korkeushypyn SM-kilpailujeni määrä on nyt 80.

Perjantai oli osaltani todellinen ykkösten päivä, kun korkeushyppykilpailujeni määräksi tuli 1111, vuodesta 1955 alkaen. Viides ykkönen tuli Suomen mestaruuden myötä.

Aito urheilu, jossa ei tavoitella rahaa eikä muuta aineellista hyötyä, tarjoaa hienoja urheiluelämyksiä!

Kunto Viiru