KAJAANIN PALLOHALLISSA ON NÄHTY KOMEITA KEIHÄÄN KAARIA

25.1.2012

Kunto Viiru 25.2.2011/29.2.2012

Keihäänheiton talvi-SM-kilpailuja on järjestetty vuodesta 1986 alkaen, joten sunnuntaina (4.3.) ne järjestetään 27. kerran. Suomen huippulajin talvimestaruudet on ratkottu aikaisemmin Kajaanin pallohallissa vuosina 1995 ja 1996. Kajaanin kisat ovat edelleen kilpailuhistorian kovatasoisimmat. Kilpailuissa on lisäksi tehty keihäänheiton epävirallisia halli-ME-tuloksia. Edellisten Kajaanin talvi-SM-kilpailujen ohjelmassa oli myös kiekonheitto.

Kajaanin pallohallissa heitettiin 5. maaliskuuta 1995 huipputasokas suomalaisnaisten keihäskisa. Vasa IS:n Mikaela Ingberg voitti N22-sarjan mestaruuden ja paransi ensimmäisellä heitollaan ennätystään lähes kuudella metrillä lukemiin 64,68. Samalla syntyi yllättäen myös naisten halli-ME. Kesällä Ingberg sai pronssia Göteborgin MM-kilpailuissa, joten ulkoratakausikin sujui hyvin.

Samanaikaisesti käydyn naisten kilpailun voitti Pudasjärven Urheilijoiden Heli Tolkkinen, joka vastasi hienosti Ingbergille toisen heittokierroksen ennätysheitollaan 64,58. Hän oli heittovuorossa heti Ingbergin jälkeen ja jäi vain kymmenen senttiä hänen tuoreista ennätyslukemista.

Naisten kilpailussa toiseksi sijoittunut Porin Tarmon Taina Uppa teki myös toisella heittokierroksella ennätyksensä 63,52, joka noteerattiin lisäksi N19-sarjan halli-SE:ksi.

Naisten keihäänheiton halli-SE:tä piti hallussaan Lammin Säkiän Heli Rantanen, joka heitti 61,00 vuonna 1993.

Kolme naista ylitti entisen halli-SE:n ja he kävivät loistavan kilpailun, jossa paransivat aikaisempia ulkoradoilla heittämiänsä ennätyksiä poikkeuksellisen paljon. Ennen kilpailua Heli Tolkkisen ennätys oli 61,26 (1993). Taina Uppa ja Mikaela Ingberg paransivat edellisenä kesänä tekemiään ennätyksiä, jotka olivat 61,78 ja 58,70.

Miesten keihäänheiton voitti Laukkalan Lujan Juha Laukkanen tuloksella 80,84. Myöhemmin Kajaanin Kipinää edustanut Lapinlahden Vedon Jari Hartikainen sijoittui toiseksi lukemilla 78,56. Pyhäselän Urheilijoiden Mika Parviainen otti SM-pronssia tuloksella 77,62. Hän jätti niukasti neljänneksi seurakaverinsa ja tulevan vuoden 1999 Sevillan maailmanmestari Aki Parviaisen, joka heitti tuloksen 77,10.

Paikalla oli myös Tohmajärven Urheilijoiden Seppo Räty, mutta halli-SE:n 82,44 vuonna 1991 heittänyt vuoden 1987 Rooman maailmanmestari tyytyi katsojan rooliin. Räty on voittanut talvimestaruuden kuusi kertaa.

Maajoukkueheittäjäksi myöhemmin kehittynyt Kirsi Ahonen, joka otti Kajaanissa hopeaa N19-sarjan kilpailussa tuloksella 47,94, on voittanut naisten mestaruuden vielä useammin eli yhdeksän kertaa. Alatornion Pirkkojen Merja Pitkänen voitti mestaruuden tuloksella 49,14.

N17-sarjan mestaruuden voitti Someron Esan Veera Oksanen komealla halli-SE-tuloksella 53,12.

Nuoret tekivät vahvan esiinmarssin ensimmäisissä Kajaanissa järjestetyissä keihäänheiton talvi-SM-kilpailuissa. Lapuan Virkiän Harri Haatainen heitti 700 gramman välineellä M17-sarjan halli-ME-lukemat 81,46. Tulos syntyi viidennellä heittokierroksella. Tuleva miesten maajoukkueheittäjä puhkaisi 80 metrin rajan toisen kerran vielä kilpailun viimeisellä heitollaan (80,84).

Tähän tulevaisuuden lupausten kilpailuun osallistui 15 heittäjää, joista myöhemmin kehittyi Haataisen lisäksi maajoukkueheittäjäksi Ullavan Kilvan Jarkko Koski-Vähälä, joka sijoittui kymmenenneksi tuloksella 56,10.

Heittojen lajipäällikkö Mauri Auvinen odotti Kajaanin hallikisojen perusteella todella kovaa keihäskesää Kainuun Sanomille antamassaan haastattelussa. Hän yllättyi Mikaela Ingbergin, Heli Tolkkisen ja Taina Upan kovista tuloksista.

"Naiset osoittivat jo nyt , miten paljon on odotettavissa", Auvinen totesi. Kesällä heistä hurjaa ennätystahtia jatkoivat Taina Uppa (66,00) ja Mikaela Ingberg (65,16).

"Miehissä voi ensi kesänä jopa kymmenen heittää yli 80 metriä", Auvinen veikkasi. Hyvin lajipäällikkö tunsi joukkonsa, kun seuraavan suven aikana MM-tulosrajan (80,00) ylitti kymmenen miesheittäjää.

Vuoden 1996 keihäänheiton talvi-SM-kisoissa kirkkaimmaksi tähdeksi kohosi Lahden urheilukoulussa tuolloin varusmiespalvelustaan suorittanut Viitasaaren Viestin Matti Närhi, joka heitti 3. maaliskuuta toisella heitollaan huikean halli-ME:n 85,78 ja rikkoi Seppo Rädyn SE:n. Samalla Närhi paransi myös edellisen vuoden syyskuussa heittämäänsä henkilökohtaista ennätystään (83,14) yli kaksi ja puoli metriä. Hän heitti lisäksi vuoden siihen mennessä maailman toiseksi parhaan tuloksen. Alkuvuoden aikana vain Gavin Lovegrove ehti heittää paremmin tehdessään Aucklandissa helmikuussa Uuden-Seelannin ennätyksen 86,80.

Myös edellisvuoden mestaruuttaan puolustanut Juha Laukkanen oli kovassa kunnossa. Hän ylitti kolmannella heitollaan Seppo Rädyn SE:n ja sijoittui toiseksi tuloksella 82,88. Kilpailussa nähtiin myös kansainvälistä väriä, kun Iso-Britannian Stuart Faben (76,66) ja Mark Roberson (73,80) heittivät kolmanneksi ja neljänneksi parhaan tuloksen.

Naisten mestariksi heitti Heli Rantanen tuloksella 59,56. Hänestä tuli kesällä Atlantan olympiavoittaja. Toiseksi sijoittui Tampereen Pyrinnön Mari Uusitalo lukemilla 54,66. Naisten kilpailussa oli kansainvälinen vieras Miyake Takako Japanista. Hän heitti kolmanneksi pisimmän kaaren 49,28.

Parhaat naisten tulokset heitettiin N22-sarjan kilpailussa, jossa Mikaela Ingberg teki jällen mainion voittotuloksen 63,28. Hän sai edellisvuoden tapaan tiukan vastuksen Taina Upalta, joka heitti tuloksen 62,18. Kolmanneksi sijoittunut Vaasan Vasaman Kirsi Ahonen heitti lukemat 49,48.

M22-sarjan kilpailussa sijoittui toiseksi tuleva edustusheittäjämme Nokian Pyryn Esko Mikkola tuloksella 71,02. Voittaja oli Kymin Koskenpoikien Timo Vilkki heitettyään 74,98.

Edellisen vuoden M17-sarjan ME-heittäjä Harri Haatainen voitti M19-sarjan kilpailun mainiolla tuloksella 74,20.

Jälleen heittojen päävalmentaja Mauri Auvinen sai katsella keihäskaaria Kajaanin pallohallissa iloisin mielin. Tulokset antoivat toivoa tulevaa olympiakesää varten.

Kajaanissa neljännen kerran järjestettävät keihäänheiton talvi-SM-kilpailut tulevat antamaan vihjeitä erityisesti nuorten ikäluokkien tasosta ja tulevaisuuden näkymistä. Oman ikäluokkansa kansainvälistä huippuluokkaa olevia nuoren polven heittäjiä on mukana runsaasti.

Viime vuoden naisten mestari Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Niina Kelo ja N19-sarjan mestari Alavuden Urheilijoiden Anniina Mäkelä puolustavat Kajaanissa mestaruuttaan. M17-sarjan mestari Ylöjärven Urheilijoiden Joni Karvinen kilpailee nyt M19-sarjassa ja M22-sarjan kakkonen Himangan Urheilijoiden Joonas Verronen tavoittelee nyt voittoa samassa sarjassa.

Ainoana kainuulaisena on ilmoittautunut Suomussalmen Vastuksen Joni Lassila M22-sarjaan.

N17-sarjassa heitetään nyt ensi kerran uusien kansainvälisten sääntöjen mukaan 500 g:n keihäällä, kun aikaisemmin tämän sarjan keihäs painoi 600 g.