Veteraanien SM-hallikisat 14.-15.2.2009

18.2.2009

Arja Ruotsalainen jälleen ennätysvauhdissa

Viikonloppuna Helsingin Liikuntamyllyssä järjestettiin veteraaniyleisurheilijoiden 30. SM-hallikilpailut, joihin osallistui 600 yli 35-vuotiasta urheilijaa.

Lahden MM-kilpailut ovat veteraaniurheilijoiden kuluvan vuoden päätavoite. Se näkyi selkeästi SM-hallikisojen tulostasossa, kun kahden päivän aikana rikottiin 25 eri ikäluokkien Suomen ennätystä.

Moni entinen maajoukkueurheilijakin on innostunut Lahden MM-kisojen tarjoamasta haasteesta. Muun muassa ryhmä takavuosikymmenien kovia seiväshyppääjiämme valmentautuu MM-kisoihin kärkinimenään vuoden 1976 Montrealin olympiakisojen hopeamitalisti Antti Kalliomäki. SM-hallikisoissa heistä esiintyi jo vuoden 1984 Los Angelesin olympiakisoissa viidenneksi
sijoittunut Kimmo Pallonen, joka voitti M50-sarjan seiväshypyn tuloksella 340. Katsomossa häntä oli kannustamassa muut ryhmän mestarihyppääjät.

Kainuulaisittain SM-hallikisat olivat menestyksekkäät, kun tuomisena oli seitsemän mitalia: viisi kultaa ja kaksi hopeaa.

Kajaanin Kipinän Arja Ruotsalainen, N45, voitti viisi Suomen mestaruutta upeilla tuloksilla. Hän oli paras 60 metrin juoksussa uudella N40-sarjan Suomen ja Pohjoismaiden ennätysajalla 7,82 ja paransi viikkoa aikaisemmin Oulussa juoksemaansa edellistä ennätystä (7,93) poikkeuksellisen paljon. Ruotsalaisen aika oikeuttaa hänet osallistumaan tulevana viikonloppuna Mustasaaressa järjestettäviin SM-hallikisoihin.

Kilpailussa toiseksi sijoittunut Lahden Ahkeran entinen maajoukkueurheilija Auli Marttinen sai nimiinsä N45-sarjan Suomen ennätyksen ajalla 8,35, kun Arja Ruotsalainen täyttää 45 vuotta vasta kesällä hieman ennen Lahden MM-kilpailuja. Marttinen rikkoi Tuija Helanderin nimissä olleen entisen ennätyksen 8,55, jonka hän juoksi vuonna 2007 veteraanien SM-hallikilpailuissa Kuortaneella.

Arja Ruotsalainen on omassa ikäluokassaan maailman toiseksi paras. Slovenian Merlene Ottey on vielä edellä, mutta ero heidän välillään on supistunut kiihtyvään tahtiin.

200 metrin juoksun Arja Ruotsalainen voitti hienolla uudella halliennätysajallaan 26,80. Hän jätti selkeästi taakseen takavuosikymmenien pikajuoksuhuippumme Auli Marttisen, joka juoksi N45-sarjan uuden SE-ajan 27,13, ja Tuija Helanderin. Näiden kolmen juoksijan varaan rakentuu vahva
N45-sarjan 4x100 metrin viestijoukkue tulevia Lahden MM-kisoja varten.

Arja Ruotsalaisen hurja ennätysvire jatkui 60 metrin aitajuoksussa, jossa hän teki N40-sarjan uusiksi SE-lukemiksi 8,96 ja rikkoi selkeästi Tuija Helanderin entisen ennätysajan 9,56. Se oli tehty samassa hallissa vuoden 2006 veteraanien SM-hallikilpailuissa. Kisassa toiseksi sijoittunut Helander puolestaan teki N45-sarjan SE-lukemiksi 9,61 ja rikkoi omissa nimissään olleen SE:n kahdella sadasosalla. Entinen ennätys oli peräisin kaksi vuotta sitten Helsingin Liikuntamyllyssä järjestetyistä veteraanien EM-hallikilpailuista.

Korkeushypyssä Arja Ruotsalainen voitti SM-kultaa ja paransi ennätystään kuusi senttiä, kun hän ensin sivusi samassa hallissa vuonna 2007 EM-hallikisoissa hyppäämäänsä N40-sarjan SE-tulostaan (151) sekä paransi sitä kahdesti ylitettyään 154 ja 157. Myöhemmin Ruotsalainen menetti samanaikaisesti käydyssä N40-sarjan kilpailussa Suomen ennätyksen Espoon Tapioiden Kristiina Jatkolalle (o.s. Järvinen), joka ylitti lopuksi peräti 164. Hänellä on komea ennätystulos 183 vuodelta 1991.

Pituushypyssä Arja Ruotsalainen voitti mestaruuden tuloksella 522, jolla hän jäi 14 sentin päähän viime vuoden SM-hallikilpailuissa hyppäämästään N40-sarjan sisäratojen SE-tuloksesta.

Ensimmäistä kertaan veteraanien SM-kilpailuihin osallistunut Kajaanin Kipinän Petri Heikkinen sai hopeaa M35-sarjan pituushypystä tuloksella 589. Heikkinen oli 60 metrin juoksussa viides ajalla 7,59.

Hopeamitalilla palkittiin myös Kuhmon Kivan Juha Kovalainen. Se tuli M45-sarjan 60 metrin juoksusta ajalla 7,99.

Kuhmon Kivan Vaito Kääriäinen sijoittui M60-sarjan kuulantyönnössä neljänneksi tuloksella 12,77. Hän hävisi pronssimitalistille vain kolme senttiä.

Kaikkiin veteraanien SM-hallikilpailuihin ainoana osallistunut Kajaanin Kipinän Kunto Viiru sijoittui M65-sarjan korkeushypyssä neljänneksi tuloksella 130.