Teuvo Kemppainen ja Eero Väyrynen veteraanien Euroopan mestareiksi

13.8.2017

Kipinän urheilijoille kaksi Euroopan mestaruutta. Tanskan Aarhusissa 20. kerran järjestetyt veteraanien yleisurheilun EM-kilpailut olivat kainuulaisittain menestyksekkäät, kun Kajaanin Kipinän Eero Väyrynen ja Teuvo Kemppainen voittivat EM-kultaa.

Väyrynen oli paras tiukan kamppailun jälkeen M70-sarjan seiväshypyssä tuloksella 290. Hän voitti samalla tuloksella maaliskuussa hallimaailmanmestaruuden Etelä-Korean Daegussa. Tanskan Birger Fisker antoi Väyryselle tiukan vastuksen. Hän johti kilpailua ylitettyään 280 ensimmäisellä yrityksellään, mutta pudotti kahdesti 290:stä, jonka Väyrynen ylitti puhtaasti heti ensimmäisellä yrityskerralla. Tanskalainen jätti yhden yrityksen kolmen metrin korkeuteen, josta molemmat tekivät epäonnistuneen hypyn. Kilpailun ratkettua Väyrynen korotutti riman vielä 301:een, jolla olisi parantanut sentillä Antti Kalliomäen heinäkuussa Lohjan SM-kilpailuissa tekemää Suomen ennätystä. Suomen Veikko Mäkelä oli kilpailun kolmas tuloksella 260.

Väyrynen voitti Aarhusissa ensimmäisen ulkoratojen Euroopan mestaruuden. Hän oli seiväshypyn mestari (M50) jo 1997 Birminghamissa järjestetyissä kautta aikojen ensimmäisissä veteraanien EM-hallikilpailuissa. EM-hallikultaa Väyrynen on voittanut myös Eskilstunassa 2005 ja Helsingissä 2007.

Kemppainen, joka on sarjansa hallitseva maailmanmestari, voitti M65-sarjan keihäänheiton tuloksella 48,44. Voitto tuli lähes kahden ja puolen metrin erolla hopeamitalistiin, joka oli Saksan Walter Kuehndel tuloksella 46,02. Pronssimitalisti, Saksan Manfred Ahlert 43,55, hävisi Kemppaiselle lähes viisi metriä. Suomen Hannu Kortesluoma oli neljäs tuloksella 42,59.

Kolmas Kipinän edustaja Kunto Viiru oli 12:s tuloksella 125 kaikkien aikojen tasokkaimmassa M70-sarjan korkeushyppykilpailussa, joka oli hänen 70:s kansainvälinen mestaruuskilpailu (1979-2017) ja viimeinen M70-sarjassa.

Suomalaiset pärjäsivät EM-kilpailuissa paljon odotettua paremmin. Suomi sijoittui maiden välisessä mitalitilastossa Saksan ja Iso-Britannian jälkeen kolmanneksi ulkomailla järjestettyjen veteraanien arvokilpailujen, EM- ja MM-tasolla, kautta aikojen suurimmalla mitalimäärällä: 118 mitalia, joista oli 36 kultaa, 40 hopeaa ja 42 pronssia. Suomalaiset saalistivat mitaleja kaikkien lajiryhmien kilpailuista.

Aarhus, Tanska. Veteraanien EM-kilpailut 27.7.-6.8.

M70 korkeus: ... 12) Kunto Viiru Suomi 125.

M70 seiväs: 1) Eero Väyrynen Suomi 290.

M65 keihäs: 1) Teuvo Kemppainen Suomi 48,44.