Eero Väyryselle veteraanien MM-kultaa

2.4.2017

Etelä-Korean Daegussa järjestettiin seitsemännet veteraanien yleisurheilun MM-hallikilpailut. Niihin ilmoittautui 73 maasta yhteensä 4324 urheilijaa, 3144 miestä ja 1180 naista. Ennätysosanoton koonneet kisat järjestettiin huippuolosuhteissa ja korealaiset onnistuivat järjestelyissä hyvin.

Lisäksi urheilullisesti Etelä-Korean menestys oli erinomainen. Myös monet muut Aasian maat olivat saaneet kisoihin hyvän edustuksen. Japani ja Etelä-Korea sijoittuivat mitalitilastossa kymmenen parhaan maan joukkoon.

Suomesta MM-hallikisoihin osallistui 36 urheilijaa, jotka saavuttivat 36 mitalia, joista oli 16 kultaa, 8 hopeaa ja 12 pronssia. Suomi sijoittui maiden välisessä mitalitilastossa kymmenenneksi. Se oli erinomainen saavutus tasokkaalta joukkueelta, joka oli normaalia pienempi, kun takana oli viime syksyn pitkä MM-kilpailumatka Australiaan. Suomessa on kuitenkin niin paljon urheilijareservejä, että se kuuluu aina huippumaiden joukkoon kaukomatkoista huolimatta.

Kajaanin Kipinän Eero Väyrynen saavutti kautta aikojen ensimmäisenä kainuulaisyleisurheilijana henkilökohtaisen kultamitalin, M70 seiväs, veteraanien MM-hallikisoissa. Hän kävi kovan kamppailun voitosta viime vuoden Perthin MM-kilpailujen australialaisen maailmanmestarin George Schillingerin kanssa. He päätyivät samaan tulokseen 290 ja jakoivat voiton, kun voitosta ei suoritettu uusintaa. Kauden parhaan tuloksensa tehnyt Väyrynen oli vuonna 1997 myös ensimmäinen kainuulainen veteraanien EM-hallikilpailuvoittaja. Tuolloin hän oli mestari M50-sarjan seiväshypyssä.

Suomi voitti M70-sarjan 4x200 metrin viestin ajalla 2.06,08. Viestikapulan toi ankkurina maaliin Eero Väyrynen, joten hän voitti myös joukkuekultamitalin. Muut juoksijat olivat juoksujärjestyksessä Vesa Mäki, Jouko Ylä-Liedenpohja ja Markku Juopperi. Joukkueen varamies oli Kipinän Kunto Viiru. Yhdysvallat hävisi Suomelle reilun sekunnin ajalla 2.07,12.

Kisojen päätöspäivänä juuri ennen viestiosuuttaan Eero Väyrynen sai hopeaa M70-sarjan kolmiloikasta tuloksella 9,07. Kilpailun voitti Viron Jürgen Lamp tuloksella 10,20. Tämä oli Viron ainoa kisojen kultamitali. Väyrynen sai kuulla tutut sävelet myös tämän lajin palkitsemistilaisuudessa.

Kaikkiin veteraanien yleisurheilun MM-hallikilpailuihin osallistunut Kunto Viiru kävi kolmen miehen tasaväkisen kamppailun M70-sarjan korkeushypyn pronssimitalista, mutta joutui taipumaan viidenneksi tuloksella 125. Se on kuitenkin hänen paras sijoitus MM-hallikilpailuissa, joissa on ollut aikaisemmin kolme kertaa kuudes.

Ennen Daegun kisoja Kunto Viiru osallistui PM-hallikilpailuihin Ruotsin Huddingessa, jossa sai hopeaa M75-sarjan korkeushypyssä kauden parhaalla tuloksellaan 126.

Korealaisten ystävällisyys teki kisavieraisiin sykähdyttävän vaikutuksen. Kisajärjestelyissä oli mukana runsaasti talkoolaisia. Myös koululaisia oli paljon mukana erilaisissa kilpailujen järjestelytehtävissä ja oheisohjelman suorittajina.

Osa Suomen joukkueen jäsenistä kävi edelleen sotatilassa olevien Etelä-Korean ja Pohjois-Korean rajalla. Tämä oli puhutteleva elämänkokemus ja sai pohtimaan: Miksi sama kansa on jakautunut kahtia? Eikä yhdistymisestä ole minkäänlaista toivoa.